Blogg

22. maj, 2017

Det var ett tag sedan jag kunde komma in på min blogg. Hoppas jag är saknad av någon. Inte är jag riktigt säker än, men jag försöker, så får vi se. Marguriten som jag är så glad över och som inköptes för en billig peng, står så frisk och fin fortfarande. Den får sin översyn så gått som dagligen, den behöver också ansas från vissna blommor, liksom penseer, det stimulerar till nya knoppar. Ja som sagt är det några dagar sedan som jag skrev, så idag är det lite mer utslaget och grönt i alla vrår. Härligt är det att se växternas kraft, det syns för varje dag hur de växer och blir större och större. Snart är det mer än lökblommorna som vill visa sin fägring. Humlor och bin behöver blommorna och faktiskt så finns det många getingar i farten också, som vanligtvis brukar vara i farten vid lite senare tidpunkt, tycker jag. Men det är kanske lite upp och nervänt där också? Hur som helst, så behöver de blommorna och dess nektar för att överleva, de också.

10. maj, 2017

Man ska ju inte ropa hej, förrän man är över bäcken. Men jag hoppas att de kalla nätterna är över nu. Palmerna ser ut att trivas och den vackra Marguriten likaså. Den sistnämnda är så stor och vacker, så den hade jag gråtit tårar, om den tagit skada. Köpte detta stora exemplar på Lidl för under hundra kr. Det var som hittat. Såg samma storlek på en stor trädgårdshandel i Arlöv till ett pris som var 350:- dyrare. Kunde knappast fatta att det var riktigt, men det var det. Jag njuter mäktigt av mitt fynd. Helgen som kommer har man lovat ska bli fin, då kommer jag att lägga de sista krafterna på plantering av ganska stora fina rosa lejongapsplantor. Då får det inte bli frost. Punkt och slut. Gunnel Carlsson, vårt stora trädgårdsproffs från Arlöv, tyckte att om ifall våra tidiga och redan gjorda planteringar föll för frostens skarpa klor, var det bara att börja om från början. Men det hade jag absolut inte gjort, då får det bara vara som det blir. Alltid har väl någon planta varit stark och klarat sig. Jag tror faktiskt att jag haft tur därvidlag och att mina omsorger med fiberduk har lönat sig.

9. maj, 2017

En underlig känsla griper tag i en när körsbärsträdet står i blom. Det skiraste bland skira kan man väl säga, Det är som en brud i sin absolut vackraste klänning. Får man då se små bin och humlor frossa bland ståndare och pistiller, ja då är det ren lycka både för dem och mig. Synd är att väderleken inte varit på sitt bästa humör med sina kalla nätter och lynniga vindar. Natten som gick hade många av mina kära vänner i trädgården ett skyddande vitt täcke för säkerhets skull och den kommande natten får det nog bli sammalunda. Mina palmer som också kommit ut på sitt "sommarläger" fick vara utan dessa vita skyddande täcke, de pallar nog aningen frostiga morgnar, skulle jag tro. Det kan ju även bli lite av den varan i deras respektive födelseland. Idag ska jag måla alla mina vita plastamplar i en lite mer dämpad grå färg. Jag tycker det vita sticker ut alldeles för mycket innan växten i den har vuxit till sig och döljer den tingest som är ett måste för den, om man vill ha ampelväxter. En månad till, så ska väl det mesta ha en acceptabel volym. Hoppas det blir lagom till min trädgårdsfest som ska gå av stapeln då, i början av den verkliga sommar månaden, juni. Den skönaste av månader.

5. maj, 2017

Man kan nog säga att när den här ljuvliga boken slår ut sina ljusa underbara blad, då är det vår. Hur mycket det än blåser och bär sig åt, så visar den, att här är det jag som bestämmer. Inget är så vackert som detta och inte nog med det för den läar upp väldigt med sin höjd. Jag tror den är ca 4 m. hög och älskas av koltrasten med sin tidiga bosättning, där kan den gömma sitt bo i den tidiga grönskan. Såg i dag att det redan fanns en liten unge, det är helt otroligt. Eftersom vi har häck runt tre fjärdedelar av vår tomt, så gläds man mycket över det att häcken slagit ut. Dock är två fjärdedelar av en lite senare sort, (avonbok), som omgärdar det mesta av tomten, men även den är på god väg. ( en fjärdedel består av ett plank). Härligt att bli innesluten i dess gröna, sköna famn och känslan av att få vara för sig själv, det tycker jag är livskvalitet.