Blogg

11. apr, 2017

a vinden piskade flaggorna och molnen for snabbt över himlavalvet. Det gällde att ha huvudet väl inne i luvan och varma vantar, det var kallt vid Sveriges sydligaste udde igår. Men ändå förnam jag vårens dofter och färger. Himlen får en speciell blå färg där den skymtas mellan molnen som är stora och mångfärgade, det känns att det är vårvindar, att det är april. Som alltid är denna månad mångskiftande på alla sätt, det kan rätt vad det är komma både regn ock snö. Efter att ha fixat till trädgården så att man i lugn och ro kunde gå mot påskfirandet, så kom det faktiskt ett ganska omfattande regn framåt kvällen. Det gjorde att alla de små nyuppkomna plantorna,av alla de sorter som finns i rabatterna, framträdde så tydligt mot den mörka jorden. Det såg fint ut och gjorde att jag tydligt såg att mitt arbete hade gjort gott. Annars är det stor risk att kratta och dona mellan alla dessa små sköra "uppstickare" av pioner och funkior. Gråten ligger nära till om man råkar slå av skott. Så är det att vara en hängiven blomsterodlare med många små älsklingar att sköta om.

8. apr, 2017

I år fick en stor rund kruka massor av gula "violpense´er", det är en småblommig sak som har minst en tredjedels mindre volym än den vanliga pense`n. Jag gillar oftast gula blommor, som i mitt tycke ger ett glatt intryck, men när det gäller gult till påsk, ser jag det mer som något som jag ganska snart blir trött på. Konstigt kanske, men så är det och då blir det oftast det blå som vinner. Där tycker jag att de blå "påskblommorna" kan få vara med till midsommar, om det låter sig göras. Som sagt fick jag planterat en stor kruka i enbart gult idag, den har jag förärat en vacker plats på min rostiga pedistal under björkens ännu så länge nakna hängen. Hur snyggt som helst, synd att min kamera för tillfället strejkar, så bilden får komma vid ett senare tillfälle. Bilden är tagen hos min kära trädgårdsmästare i Lindby och visar den vanliga sortens pense´er. Nu är det bara solen som lyser med sin frånvaro och som är otroligt efterlängtad. Jag trängtar till att få planter ut visst av min sådd, såsom dillen t.ex. Den börjar bli en aning irriterad på mig för att den vill komma utomhus. Jag har ett ställe där jorden fort blir uppvärmd och skön, där vill jag ha min dill som ska bli till stora limegröna parasoller och förhöja andra blommor, som t.ex. rosa malvor. Det blir en oslagbar kombination i mitt tycke.

5. apr, 2017

Ja än så länge är det mest drömmar om hur det ska bli med allt i sin trädgård, även om det mesta finns i grunden, så att säga. Visst ser man tydliga förändringar och knoppar som vill fram och man ser fåglar som har varit borta komma tillbaks och det gläder en otroligt, men än sker det mesta av alla drömmar i huvudet och det är inte illa det, det dyker upp nya ideer, både bra och kanske lite tokiga. Fick en ide om att sätta ett spa i paviljongen???. Skulle verkligen kunna funka, med sitt stjärnetak och dörr att antingen ha öppen eller stängd, ja det är fullt möjligt att genomföra detta, så jag får väl se vad maken säger om förslaget?. Där har alltid varit en underbar sittplats att fika i, men kanske det räcker med det inglasade uterummet till detta ändamål?. Som sagt så skadar det aldrig att drömma, det gör vardagen roligare och i synnerhet när drömmen är fullt möjlig. Vi har annars varit mest för öppet hav i hela vårt liv både maken och jag, men det hade kanske varit lite bekvämare med doppet på lite närmare håll?. Tänk bara att kunna svalka av sig där allt emellanåt, ja det skulle inte vara dumt.

4. apr, 2017

Tänk vad en vecka gör skillnad både inombords och utombords. Mina intryck av vår sydligaste del av Sverige är idag så mycket mer "öppna" än vad de var för 7 dagar sedan. Idag ser jag hur priviligierade vi är i vår ända av vårt långa land, vad gäller växtlighet och intresse för trädgård. Då jag den gångna veckan vistas i fjällens värld med allt vad det har att erbjuda av vita vidder och höga berg och djupa dalar, som har sin sanslösa skönhet att erbjuda, har jag svårt att "välja" vad man kan älska mest. Skönt är att man slipper välja, det finns att tillgå jämt var man än vill vara, för det ryms alltsammans i detta långa härliga land. Inte konstigt att man är helt förbluffad, åtminstone är jag det. Kärleken till mina blommor är dock så stor att jag inte har svårt att välja var jag mest och helst vill vara. Intressant är, att jag glömde fotografera de endaste blommor (påskliljor) jag såg utomhus där. Det var i entre`n till en affär och då naturligtvis i kruka. Lycka var att vid hemkomsten se rabarbern rejält på gång." Snart" kan en första rabarbermarmelad avsmakas på en nybakad fralla. Bara det är ett privilegium som vi i söder har. Men fjäll- världens goda, rårörda lingonsylt går inte av för hackor heller. Lycka är att kunna vara med om båda delar. Ranunkelblomman stod så fin och välkomnande vid hemkomsten, tack vare en god väns omsorg med vatten.