Blogg

29. apr, 2017

Den lilla runda duvan kommer ensam varje dag till min trädgård för att dricka och äta lite kvarglömda frön. Den ser så ensam ut och är det troligtvis också, för annars hade vi under den långa tid som gått sen vi först såg den, haft sällskap vid något tillfälle. Vi blir glada för varje liten fågelart som besöker oss och faktiskt såg vi en turkduva( också ensam) igår och det var inte i förrgår precis som dessa söta små duvor gästade oss. Då när det begav sig, byggde de fantastiskt nog bo i en rosenbåge, men det visade sig vara alltför lättåtkomligt för skator och kråkor, så den glädjen blev kort. Annars är det bara plantering som gällt de sista dagarna, kallt och blåsigt och mindre roligt, men en hel del är på plats och det grönskar på runt om i häckar och buskar, så snart, snart liknar det något. Det finns än så länge inga riktigt vackra objekt att fota och kanske kan man säga att det är ovanligt segt. Här i Smygehamn har i alla fall inte varit väder att skryta med hittilldags. Kanske kommer ändringen nu i Valborg. Hoppas gör man ju av hela sitt hjärta.

24. apr, 2017

Denna lilla söta tulpan med sin korta stjälk är den absolut raraste man kan ha i sin rabat. Den är tidigblommande och kommer i en liten lagom bukett. Färgen tilltalar mig också i hög grad. Den är så flammande i sin färg, speciellt när den belyses av sol. Den vissnar också på ett sätt som inte ser så stökigt ut och det är en stor fördel. Anledningen till att jag inte har så mycket lökväxter i min trädgård är just det att det blir så skräpigt en lång tid efter blomningen, om man inte gräver upp dem och det tycker jag är alldeles för jobbigt. Dagens blåsiga väderlek inspirerar inte så värst till utomhusaktiviteter, annars har jag varit iväg och inhandlat en hel drös med vackra amplar i naturmaterial, vackert grå i färgen. Där ska mina svartögon och Maria kjortel hängväxter få sin sommarvistelse, ja det blir säkert någon vacker petunia också. Det är så kul att ha en massa plantor på gång, som man kan mixtra med i fantasin, för att så småningom låta sig verkställas, förhoppningsvis. Det brukar vara i början av juni som man kan se resultatet av sina blomkonstverk. Innan dess är de inte så stora och fylliga att de tillfredsställer ens drömmars mål.

22. apr, 2017

Det är skönt att konstatera att de nyuttagna och frodiga pelargonerna har klarat dessa sega frostnätter. Det var med stor bävan och nästan lite ånger, som jag fick när de (väderlekstjänsten) talade om att det skulle bli flera frostnätter ända ner i söder. Det var att lägga en omsorgsfull svepning med bubbelplast och lite tyngder för att hålla den på plats, för blåst har det också gjort. men tack och lov så tror jag att både pelargonerna och de precis uppkomna begonierna har klarat persen. Det var ju fint väder precis innan och ivern att sätta alla mina begonier tog över. Nattsömnen blev lite störd måste jag säga, det är som små barn som man måste se till att de har det bra. Nu hoppas jag verkligen att risken är över och jag tycker nog att allt, även ute i rabatterna, har klarat sig utomordentligt bra. Det är underbart att se allt som har satt fart och grönska, både perenner och häckar. Dock har inga sådda plantor fått komma ut i mitt paradis, men förhoppningsvis kan det bli lite plantering i veckan. Det blir ju till att ha bubbelplasten redo om utifall. Jag undrar just hur mina trädgårdsmästare har det, för säkerligen har lusten för trädgården legat lite nere för de flesta, på grund av kylan. Men jag tänker i alla fall åka ut och se om det finns några petunior och femtungor som kan få sin plats hos mig. Trots mitt eget mångfald av plantor av alla de sorters blommor, så finns det alltid plats för mer. Amplar ska jag ha många, många av. Jag såg ett program från England, med en mycket kunnig och trevlig man, vid namn Alan, som inspirerade mig till tusen om just att ha ett mångfald av hängande växter. Det var så snyggt och fast jag alltid haft en hel del hängande, så vill jag ha många fler. Programmet heter Älska din trädgård, så det passade mig perfekt. Det kliar väldigt i fingrarna att få sätta igång på riktigt.

18. apr, 2017

Palmerna som jag förvarat i boningshuset under vintern har klarat värmen bra och ska nu strax flytta ut i det inglasade uterummet. Skönt ska det bli att bli av med dessa skrymmande, om än vackra växter. Hela vintern har de fått mycket med duschningar och noggrann tillsyn, för den torra inomhusluften är inte så bra för dessa stora utomhusväxter. Den på bilden är dock en rumspalm, så den är bekväm med vilket som, men så har jag ytterligare 3-4 sorter som nog helst vill vara ute, det är bl.a. fjäderpalm, kokospalm och en som vi kallar Trelleborgspalm. De ser ut att ha klarat sig bra alla och det gläder mig, för dom är dyra i inköp och vad mera är att det tar på stoltheten att inte klara av dem. Det är förstås mest skoj, men lite allvar, faktiskt. ja det ska bli härligt att få flytta ut det mesta av alla de växter som trängts i bostaden. Först en tur på gräsmattan och en dusch med trädgårdsslangen, sen är de redo för sommaren. Det är lite svårt att tänka sig just i dag när hagel och blåst gjort ett mindre behagligt intryck på mig. Men förhoppningsvis ska det snart bli lite varmare väderlek, man måste vara positiv.

14. apr, 2017

Synd att påskliljor inte är så hållbara inomhus, för det är verkligen en riktig glädjekick med sin gula färg. Ett tricks är dock att skölja av dem "slemmet" noga och inte sätta andra blommor tillsammans med dem. Dock frestas man ibland att sticka dit tulpaner eller annat, som bilden visar, blåbärsris. Men byter man vatten varje dag så brukar det fungera, livslängden är ju som sagt ganska kort på dessa gula glädjespridare. Idag ska jag förära min kära väninna en bucket, just med egna, nyplockade påskliljor och köpt blåbärsris. Hon brukar bli glad när blommorna kommer från min egen trädgård, för hon tycker de står sig längre då. Kanske stämmer det? Solen har idag värmt upp det inglasade rummet till härliga 24 gr. och detta trots att den endast varit framme sporadiskt, några minuter då och då. Det känns så där alldeles lagom och påskriset med sina gula och rosa fjädrar tycks trivas. Hoppas på liknande i morgon, påskafton, då vi tänker fira med de traditionella maträtterna där. Annars får frostvaktens ökade värmesiffra slå på, för frysa vill man ju helst inte.