Blogg

24. mar, 2017

Nu har jag öppnat dörren till min kära paviljong för att ta hand om alla mina lådor som är fulla av små fina plantor, men som får växa ännu ett tag tills de ska få nya egna krukor. Här ute är en alldeles perfekt plats för dem att i lagom takt veckla ut sina karaktärer. Här får de en del fukt av att det bildas kondens, och så en dusch från min vattenspruta då och då. Här har jag också en frostvakt som håller en bra lagom ljum temperatur. Det är ju ändå rätt långt tills de små liven får komma ut på sina tilltänkta platser i trädgården. Men det går fort nu och tiden räcker knappast till för alla göromål som måste göras, men roligt är det och mycket inspirerande, hela tiden får jag nya ideer om vad som kan åstadkommas av de olika blomalternativen. Bl.a. har jag tankar om att ha fler amplar än jag brukar, hängande under terrasstaket, något liknande Apotekarens trädgård. Att ha växter hängande ger ett djungel-liknande intryck som jag gillar och om jag hänger dem där under taket så kan de ju inte växa upp på taket, vilket min man tycker lite illa om. tyvärr. För min del får det växa och välla ut precis som det vill, ju mer dess bättre. Men man får ju försöka jämka sig, då blir det alltid bäst.

21. mar, 2017

Jag har tidigare berättat om min krigarlust mot dessa små vidriga flugor som hela tiden gör vad de kan för att sabba mina ömtåliga små plantor. Efter mycket sökande fann jag något som liknade gammaldags flugfångare för stora flugor. Förvisso har det funkat lite på dessa mina mindre fiender, men långt ifrån bra. Det är verkligen bedrövligt att det inte finns något annat man kan tillta för att få slut på eländet. Det skulle kunna sprutas på jorden, kanske? Dessa ganska stora fångare är alldeles för otympliga att hantera bland små, små ömtåliga nyuppkomna plantor. Man får akta sig för att inte snärjas in själv, i detta myckna klister. De måste nämligen vara nära intill plantlådorna för att flugorna ska hamna på den. För stora flugor kan dessa fångare hänga var som helst, i taket t.ex. och de blev genast fulla av flugor, men det funkar inte så med dessa små marodörer. De lever på och i jorden och biter av roten på den lilla plantan som sen lägger sig ner och dör. Hoppas verkligen att det blir några plantor kvar tills karaktärsbladen har kommit och man kan flytta dem till en egen liten kruka, för då har i regel rötterna blivit så starka att de klarar sig. Det stämmer nog det där om att det är de små krypen och insekterna på vår jord som är de farligaste varelserna. Det kanske inte är fullt så besvärligt som det låter sig höras i detta fallet i alla fall ??.

20. mar, 2017

Allting kommer tillbaka, både inredningsmode och klädmode, ja allt, bara i en ny tappning. T. ex. den här vackra drömfångaren, som min mor gjorde för minst 50 år sedan, dock har jag nu gjort en liten uppdatering. Min mor gjorde många sådana, både till mig och många andra. Med sina fina silverpaljetter glittrade de så fint i fönsterljuset. Paljetterna är nu borttagna och ersatta av lite turkosa träpärlor och långa rivna lakansremsor. Där hade mor hängt trådar av virkgarnet istället. Läste om en tjej som hittat dessa drömfångare i Australien hos en gammal tant, men som sagt min är gjord Sverige och från längesedan. Kunde inte låta bli att hänga upp den så fint i dörröppningen, annars är den kanske främst för sovrummet, där man vanligtvis drömmer.

18. mar, 2017

Lördagsnöjet fick bli att kolla in hur långt mina favorit trädgårdsmästare hunnit med sina bästsäljare, nämligen pense`n. Jag blev lite ledsen när jag inte fann min älsklingsfärg, den ljust blå, himmelsfärgen. Men som vanligt kunde jag inte motstå denna lite mörkare som ju också är helt förtjusande. De ska bl.a. pryda min blomsterlåda under det lilla köksfönstret där jag kan se dem när jag står och diskar. Det är så skönt med denna " utsikt" av dessa mina älsklingar. Annars var jag aningen tidigt ute, för fortfarande var de flesta exemplaren små, så de får växa till sig lite till i sina växthus. Jag vill att de ska vara i full blom då jag planterar dem i mina krukor och urnor. Ranukelen är också en fin och mycket färgstark vårblomma i flera fina och lysande färger, som orangegul, rosaröd, vit. och knallröd, jag frestades ganska mycket av dem, så det blev en rosaröd, trots jag själv har planterat ett antal krukor med dessa raringar, som precis börjat titta upp ur jorden. Det är det som man ibland inte ger sig tid att vänta på, utan då köper man färdig prakt.

16. mar, 2017

Tänk att nu ÄR det vår, jag har sol och lufttorkat de första lakanen för året. Det finns absolut inget som är så skönt som att krypa ner mellan nytvättade, soltorkade lakan. Den doften kan inget annat åstadkomma. De behövs varken manglas eller strykas, slätheten finns där ändå och så har man sluppit det jobbet. Det är överhuvudtaget skönt att vårstäda hela huset, att kunna lägga ut kuddar och madrasser, ja allt som går att ta ut, det är som man får allting nytt. Det är nog det jag kommer att sakna mest, den dagen då jag inte längre har den möjligheten. Visst känns det att våren kommit på många sätt, trots en lite bitande vind emellanåt. Ganska många tranor lät höra sina vackra tillrop i förrgår, staren har "kvirrat sina mjuka toner, det är något alldeles speciellt med dessa fåglar, Jag kan aldrig låta bli att viska Välkomna, välkomna, kära vänner, ni kommer verkligen med det bästa vi vet, VÅREN.