Blogg

28. okt, 2017

Den här stora fina växten som är en slags ormbunke har växt enormt mycket denna sommar och blir svår att placera i bostaden. Kanske får jag skära ner den trots att det gör ont i varje fiber i min kropp. Jag tycker den är så ståtlig och praktfull, så helst vill jag ha den i befintligt skick. Vi får väl se vad som händer, kanske, kanske får den pröva vad den tål där den står i uterummet. För tillfället kommer jag inte på dess namn, men kanske är det något på älg, den liknar faktiskt en älg krona. Färgen är också mycket vacker med sina grå-blå-gröna nyanser och bryter fint av ibland annan grönska. Ja jag är mycket glad i denna stora mysiga växt. Hoppas att jag på något sätt kan bevara den.

28. okt, 2017

Plötsligt har jag blommor precis överallt i bostaden. De blommor som stått jättefina på uterummets fönsterkarmar tas nu in i bostaden ( såsom begonier och andra blommande småväxter) och de större utomhusväxterna får ta deras plats. Det är faktiskt rätt kul för helt plötsligt så har man så blommande fint ett tag överallt. Men snart får de inte nog med ljus i bostaden och allt är över och det blir att kasta. Men det är ju bara de vanliga inomhus begonierna som är så att säga slit o släng blommor, andra begonior tas ju till vara för kommande sommar. Man njuter så länge det varar. En sådan dag som idag behövs verkligen blomsterfägring att njuta av från "bästa fåtöljen", så att man kan låtsas att det fortfarande är sommar. Många krukor låg lite obekvämt och rullade på terrassen i morse och det var bara att skynda ut och rätta upp dem, inte så kul, men lite väntat. En stor kruka var sönderslagen, så det har nog varit riktigt "räliga" vindar under nattens timmar.

27. okt, 2017

Den här busken eller buskarna planterades allenast som skydd en gång, är lika fin alla årstider. Det är faktiskt lite konstigt, tycker jag. Jag tror att den heter Aukuba och som jag läst någonstans, är en vinterträdgårdsväxt, men som i detta fall är en hela året- utom-hus-växt, Den är så fin att ta kvistar av till julens buketter och den håller sig jättelänge lika fräsch. Jag brukar ha dem till "lösa" amaryllis, det blir en hållbar bukett och passar bra tillsammans. Usch ja att man redan tänker jul, det är inte riktigt relevant för mig ännu, men som sagt det är onekligen perfekta "växt stjälkar" tillsammans, om man nu vill ha lite fyllnad runt amaryllisen och det vill jag.

27. okt, 2017

Ibland är det så skönt att titta tillbaks på någon solig bild som man kommer ihåg. EN solig morgon alldeles vindstilla och mysig, en morgon eller rättare förmiddag då solen bara vräkte ner och man bara njöt. Den här bilden tog jag när jag satt och avnjöt en förmiddagskopp och det bara var så härligt. Det har ju inte varit så förfärligt mycket av den sortens välbehag denna mycket konstiga sommar. Fullt av besvikelser har det varit, så just den här stunden har jag i gott minne, kanske just för att det inte var så många sådana. Det är så gott med sol och sommar så jag ryser av välbehag vid bara tanken. Må nästa sommar bli så som en sommar ska vara. Har idag samlat ihop allt som ska tagas i inomhus förvar och radat upp under taket på terrassen, där de får stå tills det varnas för frost. Då är det bara att ta in. Så länge som möjligt är vill jag ge dem så mycket som det bara går av utomhusljuset. Vintertiden är lång och påfrestande för alla växter, även om vilotiden är viktig.

26. okt, 2017

Hortensiorna sjunger nu på sista versen, så det är hög tid att plocka in och torka. Det kan göras mycket av dessa fina och ännu färggranna "bollar". Eftersom jag har många buskar att välja ur, så kan jag oftast få till fina kompositioner. Jag brukar dels torka dem hängande och dels styckvis fritt liggande på hushållspapper, då brukar de hålla formen mycket bra. Vill man sen "stapla" dem tjusigt på ett fat, kan det bli fina bordsprydnader under vinterhalvåret då det inte bara är att gå ut i trädgården och införskaffa sig maffig och tilltalande bukett att pryda bordet med. Det passar jättebra att silver eller guld spraya dem också dessa fina torkade blombollar. Det är hur kul som helst att experimentera.