Blogg

30. dec, 2016

Antingen jag gör kompositioner i rabatten eller i menyn är det lika kul. Jag vill att det ska bli vackert både för öga och mun (när det gäller mat). Idag har jag varit lite sysselsatt med att få till en både god och inte allt för ansträngande nyårsmeny för två personer som älskar att fira i lugn och ro. Jag tänkte överraska med en tre rätters bestående av, kantarellsoppa med små rostade krutongkuber och creme fraiche som förrätt, som huvudrätt, räkrisotto på arborioris, scharlottenlök, fänkål och tomater, dekorerad med dill och gräslöksstrån. Efterrätten ska bestå av stekta äppelringar och vita chokladmousseägg. Det tror jag blir både lättlagat gott och vackert. Lite gott vitt vin därtill så är det fullbordat. Vi får väl se i morgon, för än så länge är det blott en tankekomposition.

29. dec, 2016

I denna annars så kalla och mulna dag lyfts man av ett väldoftande brödbak, dock icke av mig, men jag har en man som kan detta fina hantverk. När dagen har bestått av springande i mataffärer med ett ringa utbud av goda bröd, känns det fint att det kan åstadkommas verkligen gott bröd härhemma. Som sagt har det varit en mindre skön dag idag och man kan verkligen knappast fatta att gårdagen var precis motsatsen, solig, så gott som vindstilla, ja nästan magisk långt in i kvällens mörker, sen är det ju den goda inomhusvärmen som åtnjuts.

28. dec, 2016

Jag konstaterade vid min så gott som dagliga granskning av alla sparade fjorårsblommor att mina två julstjärnor har klarat sig jättebra hitintills och då menar jag i första hand från ohyra. Det är ju en stor risk då blommor kommer in i innomhusvärmen. Jag har också kollat in de mest växtkraftiga från pågående blommande julstjärnor, som säkerligen också kommer att få hägra som grönväxt i mitt uterum, (då utan sin röda fägring). Jag tycker mycket om de fina gröna sammetsbladen, de gör sig så fint bland hibiskusar och bouganvilleor. Jag är inte alls intresserad av återblomning, det hör liksom bara till julen. Dagen har annars varit helt magiskt vacker vid min dagliga motionsrunda ner till mitt älskade hav. Det känns så fint att stanna upp där i solgatans glitter bland vågorna och tänka på sina nära och kära som inte längre kan åtnjuta detta livets goda.

27. dec, 2016

Nu är julen slut och ljuset börjar återvända och med det våra drömmar och förväntningar om den vår som snart är här. En tur ut i trädgården varje dag är ett måste och då infinner sig omedelbart tankar om hur det var i rabatterna sommaren som gick och hur det ska bli i de olika rabatterna kommande sommar. Jag ändrade om ganska mycket i höstas genom att dela olika växter som jag fört lite anteckningar om och har också spanat in en del fröer från min redan anlända Impectakatalog. Där är t.ex.en gammaldags blomsterbuskbalsamin med dubbla blommor i olika färger och mycket kompakt i sitt växtsätt den har jag funnit bra platser till som jag märkt ut i min anteckningsbok. Sen finns det en Mauritansk rödmalva som känns bekant från förr och som nog kan bli en fin bakgrundsblomma med sina mörkt lilaröda ådrade blommor och som är utomordentlig för snitt. Jag älskar att kunna ta in mycket blommor. Oj vad jag längtar och drömmer, men det känns bra att ha massor av tid för allt som komma skall.

23. dec, 2016

Det ska bli gott med de nygjorda biskvierna till lille julaftons kaffet. De blev väldigt goda även med mintsmak kan jag säga, annars har jag mest använt arrakssmak i brist på päron smak som är det godaste. Julskinkan står på svalning, sen blir det avsmakning där också samt lite av en del andra små godbitar som är först och främst är avsedda för morgondagens fröjder. Det känns faktiskt skönt att det nu nått sin ände om man så säger, nu är det bara att njuta och förhoppningsvis blir vädret lika fint som idag med strålande sol och lagom vind. God Jul.