Blogg

18. feb, 2017

Ja nu är det äntligen dags att så smått börja dekorera med den älskliga pense´n och faktiskt, det lilla bordet nedanför köksföntret blev genast så mycket mer välkomnande. Det är otroligt vad en liten vårblomma kan sätta sprätt på vårkänslorna. Först kom den lilla snödroppen som jag följt en längre tid och sen de gula små vintergäcken som blir fler och fler under buskarna. Det är så rogivande och kul att gå runt och önska dem välkomna åter och så fann jag då den lilla pense´n i min blomsteraffär häromdagen, vad kan man mera önska? Jag vill inte göra för stora arrangemang än, för då tycker jag man går för fort fram, det ska liksom få komma så nätt så gläds man lite mer. Dagen har annars varit mycket kreativ för både mig och min man, vi har rensat våra blomman- för- dagen bestånd i tre stora krukor från sina nervissnade stora blad och det var ganska så jobbigt. En hög stege att stå på (rankorna är 4-5 m. höga) och en stor säck att lägga skräpet i, det tog några timmar i anspråk. Det är första gången vi låter rankorna vara intakta, för jag tror faktiskt att de kommer att sätta fler sidorankor och blomma tidigare på detta sätt. Den som lever få se, men jag är ganska säker och mycket glad att vi tog oss tid.

17. feb, 2017

Den vita Afrikas lilja som vi hade flera stora ex. av har sedan flera år tillbaks bara varit skräp, men nu har jag faktiskt ett litet skott som ser ut att bli bra. Jag tror kanske att det är ett av en blå lilja som vi också har haft några av. Egentligen tycker jag bäst om de blå så kanske jag har tur. Jag måste erkänna att jag varit nonchalant i högsta grad mot dessa "drottningar" så jag får faktisk skylla mig (eller) oss för utrotningen. Krukorna var så stora och otympliga så i ett svagt ögonblick lät vi dem förgå. Idag vill jag ha dem tillbaks, så nu hoppas jag på tur att den lilla resten ska komma tillbaks. Jag har bett om ursäkt för mitt oömma sätt mot dem. De är ju egentligen väldigt pampiga och pryder verkligen sin plats i trädgården. Den första lilla roten fick vi faktiskt av en parkarbetare på Madeira och jag kommer ihåg hur vi tvättade och spolade den ren från allt jord, allt för att allt skulle vara ok. Det är många år sedan, men jag skulle gärna återvända till denna underbara frodiga och gröna ö med sina vänliga människor.

15. feb, 2017

Det såg så mysigt ut idag när jag kom hem efter min tidiga morgonpromenad, för där stod min man och klippte ner det stora beståndet av rosenflockel, (den mörka växten på bilden) som nu i vintertid endast består av långa spretiga "pinnar". Trots den" sköna" synen av en vårsyssla, så är det snö runtom, det är frost i gräset och det gäller att vara varmt klädd. Men solen med sitt "låga" sken var ljuvligt livgivande både här hemma och vid havet. Vågorna rullade sakta och tungt in över en lång lågvattenstrand. Fåglarna skriade och ljudet hördes långt och klart. En morgon som denna är nästan obeskrivlig, för den är så sanslöst vacker i både bild och ljud. t. o. m. klicket från sekatören när min man jobbade på, hördes nästan som musik.

13. feb, 2017

Gårdagens isiga vindar från sydost" bet" ordentligt i kinderna och det blev ingen långpromenad precis. Det är faktiskt inte ofta man får ge sig, men det var faktiskt "svårt" att andas in den kalla hårda vinden. (På bildens datum, var väder och vind av helt annan kaliber.) Så det blev vid hemkomsten istället, till att läsa på om de vidriga små flugor som behagat slå ner i en del av mina krukor. Det finns två sorter som är svåra att skilja med blotta ögat, dels har de ett "stirrigt" sätt att flyga och dels är de ju små, små, men mycket irriterande både för en själv och växten, antar jag. Såpvattnet som jag duschat med hade säkert ingen som helst inverkan till det bättre, tvärtom blev det kanske mer fuktigt och det tycker de om. Sorgmyggan, med de längsta" spröten" framtill är tydligen den som skadar nya fina rötter, särskilt på nyuppkomna plantor medans den andra, vattenflugan, inte lär göra någon skada fast de lägger små, för ögat icke synliga larver i jorden. Men som sagt är de mycket irriterande och skall bekämpas med klistriga gula remsor som lär finnas i handeln. Jag får söka tills jag finner denna produkt. Bort ska dom i alla fall, "kriget" har börjat.

12. feb, 2017

För några år sedan hade jag tre hangingbasket på rad under varandra, liten överst, lite större i mitten och en större nederst ( bilden visar) Det blev mycket effektfullt tyckte jag och arrangemanget blev mycket beundrat, kommer jag ihåg. Felet jag gjorde var att hänga härligheten mitt framför köksfönstret, vilket tog en del ljus, men i gengäld ett mycket vackert blickfång. Jag har tankarna på att åstadkomma något liknande den kommande sommaren. Tre enkla stålkorgar med en bit cocosmatta eller liknande inuti. Skulle det visa sig att korgarna är riskabelt rostiga, går det säkert att åstadkomma liknande i vanligt hönsnät. Det är kul att fixa själv. Ja, funderingarna och ideerna är många så här års när man har gott om tid att drömma, men faktiskt så brukar jag åstadkomma det mesta av vad jag tänkt. jag är nog en som håller vad jag lovat, även till mig själv så att säga.