Blogg

26. okt, 2016

Visste du att man kan LÅNA frö på flera bibliotek runt om i landet? https://www.land.se/tradgard/kan-du-lana-froer-pa-biblioteket-kolla-listan/                        Helst ska man återgällda, men det kan vara från annan sort. Ett frö innehåller allt som krävs för att det ska gro och vill därför ha näringsfattig jord. Humlor ser främst blommor som är gula och blå. Fjärilar hittar lättast fram till violetta och röda blommor.  Bin ser främst ultraviolett, blått och grönt.

Rädda världen - odla för insekter. 

25. okt, 2016

Dagens mål på min lilla motionsrunda var att leta lite blåstång vid havet, men det lilla som fanns var inte lönt att ta. Det ska vara riktigt fin blåstång och inte den där vanliga skräptången som ju finns i massor. Jag har alltid ett par kassar i fickan för alla eventualiteter, så jag hoppas på större fynd nästa gång. Viktigt är att tvätta den riktigt noga och sen klippa den och lägga den mellan växterna, i detta fall pionerna. Jag tror faktiskt på denna form av gödning, det gjorde man alltid förr. Men min runda gav vinst ändå på ett annat sätt genom att jag träffade på en likasinnad vad gäller frö. Hon har bara en pytteliten täppa men fullproppad med växter. Hon erbjöd mig 2 gula plommonstora frukter från ett litet träd på 1,3 meters höjd med rak svartlila kantig stam och vackert grafiskt svart-grön-lila skarpflikiga blad. Urläckert! Klart att jag vill prova på detta Australiska känguruäppleträd. Nu ligger fröerna på tork i köksfönstret. Växten tål ner till fem plussgrader, så det går ju bra att ha den i kruka och vinterförvara inomhus. (På bilden ståtar en Lyckliga Lotta en mycket tacksam liten färgklick, bara den får bra med vatten.)

24. okt, 2016

Så har den dag kommit då man inte kan ljuga för sig själv och säga att allt är roligt med växter och blommor. Det är inte kul att i sitt vackra "gröna" uterum behöva klippa och banta ner yppiga skönheter som brett ut sig utan hämningar, som blomman för dagen, bouganvilean blyblomman, bägarrankan och hibiskusar i flertal. Att göra plats för utomhussemestrade medelhavsväxter som nu vill återvända till inomhusvärmen. Det gör faktiskt mer än lite ont i hjärtat och att behöva göra om sitt i det närmaste djungelliknande sköna uterum till ett förvaringsutrymme. För även om man gör det så snyggt som möjligt, så blir det ändå lite "stökigt". I början ser det lite hej vilt grönt och skönt ut, men efter hand som det blir gula och vissna blad, ja då är det inte kul. Men nu har en annan känsla tagit över och det är tacksamhetskänslan över att ha detta underverk till uterum att förvara sina kära växter till den vår som komma skall. Det är något att vara glad över och helst ska där finnas en liten plats över till min sköna stol där jag kan sitta i eventuella solstunder, temperaturen springer fort upp till behaglig värme, som idag. Ljuvliga 29 grader här i mitt paradis och tanken på att semesterfararna kan flytta in när helst det behagas, gör mig glad. Här är på alla sätt förberätt.

23. okt, 2016

Efter att ha utfört dagens små trädgårdssysslor att klippa ner 3-4 rader av persilja för frysen och klippt av några av de allra vackraste violett-rosa kopparfärgade hortensiaklasarna fick jag syn på den ännu vackra bokharan, där SOLEN förstärkte skönheten med glittret i regndropparna (och jag fick min dagliga dos D-vitamin) över bordet där jag stod och pysslade med nämnda saker. Det fick mig att minnas en vecka i månadsskiftet augusti-september då jag en morgon kom ut i trädgården och omedelbart fick syn på en hög fjädrar. Min sorg blev stor då jag konstaterat att det var vår tama lilla koltrasthona som jag i samma ögonblick såg försvinna bort i duvhökens klor. Vi, min man och jag blev bestörta. Vi visste att paret hade ungar i bokharan för säkert fjärde gången detta år, (samtliga hitintills misslyckade) och så nu detta. Hur skulle det gå? Vi beslöt med en gång att här måste vi hjälpas åt koltrastpappan och vi. Sagt och gjort, fram med spade och en burk att samla masken i och snart hade vi många maskar som vi portionerade ut och vi såg hur glad pappan blev över dessa lätthittade maträtter. Trots vår hjälp såg vi hur han blev magrare och magrare, hann knappt med sitt dopp i fågelbadet, så det var verkligen spännande att se om det skulle gå vägen. Men efter 7-8 dagar fick vi se den syn vi önskat. Alla fyra ungarna klarade sig och att få se alla fyra nere på marken med pappan i närheten. DET VAR HELT UNDERBART! Ler Ps. Nu är persiljan sköljd, hackad och paketerad i en burk, lagd i frysen och hortensiablommorna ligger på tork.

21. okt, 2016

Jag vet inte vad jag ska tycka efter dagens runda i trädgården, ska jag tycka att jag ser ljuset eller mörkret i tunneln? Både ock kanske? Osäker För det känns lite tungt att veta att det sköna pysslet bland blad och blommor snart är till ända för det här året. Men samtidigt blir det mer tid för innomhuspyssel och annat.T.ex.att det blir mer tid för matthandlare Olssons bravader och död i bokens värld. Allt ska ju ha sin beskärda del och än finns saker kvar där ute. De stora pelargonbaljorna, de står fortfarande frodig gröna och blommande, det är faktiskt synd att störa dem ännu.