Blogg

22. jul, 2017

Idag skiner faktiskt solen och vi med den. Kvasten åkte fram och det blev lite fint på terrassen som ligger i lä denna dag, det får man vara nöjd med, för det är ändå mest där man håller till. Under alla år har denna sidan,( sydvästsidan), varit en gudagod plats av huset. En bit av taket sticker ut där och bildar vad vi kallar terrass och blommor som står eller hänger därunder klarar sig oftast mycket bra både för regn och blåst. Dock har årets blåst- favorit- håll varit från nordväst, alltså rakt in på terrassen, en stor nackdel. Men som sagt så är hängpelargonerna i fint skick ändå, de har snurrat lite extra, men klarat av plågoanden. Så idag får dom det lite lugnt och behagligt, till min stora glädje.

21. jul, 2017

Som tur är , är begonian också ganska okänslig för det myckna regnandet. De står fina och fräscha och motståndskraftiga. Kanske böjer de en aning mer på nacken, så att regnet kan rinna neråt och bort. Risken som finns, är ju att själva knölen skulle få för mycket av det goda regnet, men vi hoppas väl på att så icke ska bli fallet. Än ser de krispiga och fina ut. Men som allt, så kan det bli för mycket av det goda om det inte blir en förändring inom en snar framtid. Jag gillar inte alls detta myckna regnandet, det har bara blivit för mycket. Jag vattnar mycket hellre själv om än det är förknippat med ganska mycket jobb. Lagom hade ju naturligtvis varit bäst, men tyvärr får man ju inte bestämma det själv. Inom hus begoniorna, sådana som man köper från jul och framåt på våren och som man har svårt att kunna ge tillräckligt med ljus, dom växer kvickt till sig i uterummets värme och ljus. Stora och smockfulla av blommor prunkar de innanför rutan och bryr sig inte det minsta om oväder och regn. Det är en fröjd att se dessa taniga vinter begonier i sin nuvarande prakt, de ger verkligen valuta för pengarna. Det gäller bara att ge dem lite tid och ha lite tålamod strax på vårkanten.

21. jul, 2017

Regnet det bara öser ner och det är bara att acceptera. Det gör de små färgglada tagetesen också. Ingen blomma kan som dom lysa som solen, om än regnet bara öser ner och himlen är nermörk och trist och grå. Det är en sorglig historia att gå omkring bland sina dyblöta blommor och se hur dom försöker upprätthålla sin status. Få är de blommor som är så starka och stabila i sin uppbyggnad som just tagetes. Dom ser oberörda ut, faktiskt. Doftar gott, gör de också, enligt mitt tycke. Doften är liksom pepprig och frisk. Jag vet att många tycker dom luktar mindre gott, men jag, kan mycket väl borra ner näsan och tycka det är en mysig doft. Som tur är , så tycker vi väldigt olika. Sen är det ju också av godo att plantera in dessa sköna, tåliga växter, inne ibland andra mera ömtåliga växter, på grund av att tagetesen sprider nematoder i jorden, vilket som känt är, är mycket bra. Så de rara tagetesen är inte bara fina att se på, utan också en växt som är nyttig för trädgården. Av dessa anledningar har jag alltid ganska många tagetes, de liksom hör till.

18. jul, 2017

Nästan samma egenskap som Flitiga Lisa har denna spröda lilla kaskadpelargonen. Den har också stått alldeles oskyddad under bar himmel, men ändå mött mig varje morgon lika oemotståndligt fräsch och oberörd. Det gläder att någon eller något struntar i allt regnande och jag skäms lite själv för att jag "hänger läpp" för att vädret inte är i min smak. Jag har tre likadana och alla är lika fina. Kanske är det de lätta bladen, som inte blir så tyngda av regnet, som vanliga pelargoner. Dom måste man nämligen ruska det våta av varje dag, annars är dom snart bruna och fula och det är en trist syn. Hoppas att det snart blir lite mer ihållande torrt och soligt väder, det behöver både blommorna och jag.

18. jul, 2017

Jag tycker denna blomma verkligen gör själ för sitt namn, Flitiga Lisa. Trots det myckna regnet och trots jag plockat av hundratals med av regn ruttnade blommor, är den strax tillbaks med nya små underverk. De ser ut som små minirosor. Faktiskt så klär de i min fejkade mosaik skål, det blev faktiskt riktigt bra. Lätta och bra att flytta vid behov och ett billigt och fint alternativ till alla dyra och tunga ler krukor. När man har så mycket blommor och krukor som jag, får man tänka lite på all den kraft som går åt till att lyfta och flytta. Det är ju sällan det får stå kvar där man först sätter den, utan rätt vad det är har omgivningen förändrats och man tycker det ser bättre ut på ett annat ställe. Förändring är kul. Det är som att flytta om möbler inomhus, det ger förnyelse och tillfredställelse både för känslan och ögat.