27. nov, 2016

När jag hörde en liten duns på köksfönstret idag så visste jag att det troligtvis var en liten fågel som flugit lite fel som vanligt är, tyvärr. Det påminner mig om en dag i höstas när den här lille , kungsfågeln hade landat på en spröjs just på altandörren. Jag hörde en liten duns och där satt den ynkligt lilla fågeln, så söt och så liten. Jag trodde inte jag skulle hinna ta min kamera men jo, den satt kvar och jag gled sakteliga ända fram till insidan av fönstret och fick verkligen tid att studera den lille. Helt otroligt att jag kunde stå så länge och betrakta detta lilla levande under och tänk att en så liten varelse ska flyga långa sträckor till varmare nejder inom kort, ja det är ofattbart, Jag är så glad att jag fångade honom på bild, det är ett härligt minne att ha att ta fram i vintertider. Annars just i dag är det strålande sol och himmelskt vacker blå himmel. Dagen kommer säkerligen att locka ut på en tur till havet, jag kan tänka mig att ta en underbar bild där också.

26. nov, 2016

Jag fick inte tag på någon azelea i violet, mörkt violet som jag tänkt mig så jag fick nöja mig med en rosa, som är alldeles bedårande den med. Jag har nu en längre tid haft rosa cyklamen , så jag tyckte jag skulle skifta färg ett tag innan det är tid för det julröda. Jag kan sällan låta bli att köpa de riktigt glödande röda julstjärnorna för rött är en av mina favoritfärger i mångt och mycket. I år har jag röda - vinröda gardiner i ett flertal nyanser tillsammans, som jag tycker mig veta är inne att ha i år, köpta på Jotex som jag tycker är en fin inköpskälla. Jag tror det blir läckert med röda julstjärnor därtill, men det får som sagt vänta tills omkring lucia, annars finns risken att jag tröttnar. Det är underbart att sätta fram ljus, även om jag alltid har många ljus så blir det nu ännu mycket mer både ute och inne. Det är rätt konstigt att man så lätt låter sig dragas med av detta med jul, för bara ett tag sedan var det nästan omöjligt att bara tänka på julen och nu är man så inne i alla möjliga julförberedelser. Jag tog t.ex. fram mina kransar med spansk mossa och såg hur de mådde. De behöver en liten vattenkur för att bli lite uppdaterade igen. Jag spejar dem med vatten och vipps repar de sig igen. I år ska de få hänga i vita spetsband hade jag tänkt så blir det jättefint i mitt köksfönster som har gardiner i grönt. Grönt är skönt, det lugnar ner.

23. nov, 2016

Tyvärr blir fåglarna rädda och flyger iväg så fort jag tänker föreviga dem i badet. Det är så kul att se hur de flaxar och skvätter runt, man riktigt ser hur de njuter att befrias från kvalster och liknande, kanske en ful fästing som vi alla avskyr. Koltrasten är synnerligen en stor badantusiast, han håller på i all oändlighet flera gånger om dagen. För övrigt så är alla de små fåglarna, som talgoxe, blåmes och vanliga små gråsparvar väldigt underhållande och söta när de håller på med än att äta och än att sköta hygienen. Tur att vi har dessa små glädjespridare både vinter och sommar. Därför ska man se till så att de har mat och fett som är så viktigt för de små liven. På sommaren finns det mängder med larver och spindlar och andra små kryp i buskar och växter som de själv kan leta i och själv kan man se sig hjälpt att få blomlöss och annat mindre bra för våra kära växter reducerat. Vissa år när ohyran gör mig nästan panikslagen är det av stor vikt att vi har våra små fåglar och vi ska verkligen vara rädda om dem och vara behjälpliga med mat och skydd i vintertid. Tyvärr måste jag erkänna att jag är mindre förtjust i kråkor och skator som gärna skäl maten för de små. Men de ska ju ha mat de också.

22. nov, 2016

Betydelsen av att ha ljus, massor av ljus, fick jag bekräftat i förrgår när man raporterade från en skola där man just infört " dagsljus" i skolsalen. Eleverna hade mycket lättare för inlärning i detta rum, så nu ska detta införas i fler skolor och salar. Jag har alltid hävdat, mest för mig själv, att jag blir mycket mer alert efter att ha suttit i mitt s.k. ljusrum, som är så enkelt att det består av ett par växtljuslampor i ett vitmålat pannrum. Där har jag inrett en hörna med behaglig sittkomfort och något läsbart, som naturligtvis oftast består av växter och blommor. Oftast blir det förstås en liten lur på några minuter. Det gör underverk i alla fall, den saken är klar.

21. nov, 2016

Kan inte låta bli att drömma mig tillbaks någon månad. Jag tittar ofta ut genom köksfönstret om dagarna just för vi har mycket fåglar där under körsbärsträdet och då kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på en lite annorlunda utsikt. Det är en så stor skillnad på då och nu, som på natt och dag. Ibland önskar man att man bodde på ett ställe som det är sommar alltid. Men kanske är det skönare att få drömma som jag gör just nu. Tiden går fort och speciellt nu när julförberedelserna börjar med levande ljus och lite annorlunda blomsterarrangemang inomhus, nu blir det julstjärnor, hyacinter och amaryllis som man njuter av ett tag,men som efter nyår är skönt att få sätta undan, julstjärnan kan man bara klippa av litegrann ( blommorna) så har man snart en stor sammetsgrön buske som blir stor och väldigt dekorativ typ 1 gånger 1 m. Det är möjligt att de kan bli större, men mina brukar bli så. Det lärde mig kära mor en gång och jag måste säga att jag är väldigt förtjust i dess blad, det behövs inga blommor när julen är över. Med Provado Care pinnar förhindras ohyra som ex. vita flygare och sköldlöss som julstjärnan ofta får i inomhusklimat. Sköldlössangripen är det bara att slänga den stackars växten.