3. dec, 2016

Fortsättningen av mitt tittande från paviljongen blir åt vänster. Då "ser" jag ett annat minne som säkerligen dröjer sig kvar till den dag jag lägger min trädgård bakom mig och detta minne är att här längst bakom den rosa hortensian ligger vår lille Kajsa begravd. Det känns så fint att han finns där under dessa vackra gröna paradisiska växter där han trivdes med att smyga runt och njuta i skuggan. Det blev hans paradis på jorden det är jag övertygad om. Det var en katt som provat på många ställen bl. a. Mexico, San Diego, Chicago och slutligen Sveriges sydligaste lilla samhälle. Det kan man väl kalla ett undrens verk att en liten katt föds i Mexico och efter ett långt liv slutligen hamnar här i min trädgård och får avnjuta ett antal år här i ett svenskt paradis. Som ett minnesmärke finns här nu ett nysatt nordiskt "olivträd" eller rättare sagt ett silverpäronträd. Ska bli spännande att se hur det artar sig så småningom, hoppas på att det blir stort och fint och sprider skön skugga över Kajsas lilla vilorum.

3. dec, 2016

Efter min soliga härliga motionsrunda idag kunde jag inte låta bli att kliva in min lite julfina paviljong och varva ner en stund. Då går man ganska lätt in i en "sommarvärld" i sina tankar, tittar jag till höger ser jag min nu stora björk som jag fann en centimeter hög i en springa i trappan för så där trettio år sedan. Jag blev så rörd över att detta lilla liv hade börjat gro på detta helt otroliga ställe, så jag tog försiktigt upp den lilla plantan och planterade den i en kruka , som sedan överfördes till den nu befintliga hörnan av trädgårdens östra hörn. Kan man annat än bedåras av naturens underverk? Nä nu när jag sitter och drömmer mig tillbaka till denna tid för länge sedan och ser den så stor och fin, fast den blivit toppbeskuren säkert tre gånger under sin levnad, ja då kan jag bara säga att den björken ska få stå där den står så länge jag lever och bor här i alla fall.

2. dec, 2016

Lite julfint blev det också i min lilla blå paviljong, ja liten o liten, den är som ett ordinärt fikarum faktiskt. Där var varmt och gott i solskenet innanför de etthundratjugo små rutorna, så en kopp kaffe blev det mitt i stöket. De många fina blommorna som står här sommartid. är i gott förvar innanför bubbelplaster i mitt inglasade uterum. Tyvärr blir det för kostsamt att ha värme härute, så det får man utesluta. Härligt är dock i mars, april när man ånyo kan flytta ut efter rengöring och fönsterputs. Den här paviljongen har skiftat utseende några gånger invändigt, den har varit helt vit, då med kuddar och gardiner i aprikos, den har varit kinaröd på vissa trädetaljer och då med härligt rödblommiga textilier och nu Grekiskt blå trädetaljer med blå och vita textilier. Ja det är kul att ändra och fixa, men med facit så var det första verkligt tjusigt, de senare är kanske mer vanliga. Men trivs där gör vi och har haft många goa fikastunder här, där vi kan se hela trädgården runt om oss. Idag har dock endast ett par krus och en Turkisk lampa fått förhöja utseendet. Lampan ska få lysa upp vintermörkret då vi vilar våra blickar utåt i den mörka kvällen.

2. dec, 2016

Ja nu är det inte mycket som ser något ut i min frusna men ändå soliga trädgård. Min lilla nakna Susanna i fågelbadet har det ganska så trist bland vissna blad och dyigt vatten. En liten rensning och nytt vatten var ett litet plus, om inte annat så för de små fåglarna som ofta dricker här, sommartid även ett tillhåll för grodor i varierande storlek. Ibland kan de sitta och gosa sig så där lagom vattendränkta. Skönare ser det dock ut när den stora röda hortensian svävar som ett parasoll över den lilla flickan i sin nakenhet. Annars har ett par timmars lövsamlande gjort gott på utseendet bland buskarna, så länge det nu varar. Ett par krus har också fyllts med grankvistar och pryder nu sina platser, bl.a. fick lådan under köksfönstret ett litet lyft med gröna grankvistar och mina tre rostiga senapslod (runda klot) och några vackra stenar, faktiskt blev det riktigt tjusigt i all sin enkelhet.

28. nov, 2016

De såg så övergivna ut, med all rätt, mina sommartofflor som stod där på trappan i den intensiva solen. Knäppena hade börjat rosta lite så jag förbarmade mig över dem och förde dem in i värmen. För varmt ute har det trots solens idoga försök att värma, inte varit. Jag har idag endast varit sysselsatt med att piffa till lite i min förut så fina trädgård. Mängder av elefantgräsets långa "hårsvall" låg i virvlar runt det mesta, det är en nackdel med det i sin glanstid så vackra gräset. men det var ändå kul att gå därute och insupa både frisk luft, välgörande solljus och lite gymnastik. På det var det inte så dumt med en kopp rykande varmt kaffe som intogs på trappan där mina blå tofflor nyss stod och försökte pråla. Ett nytt ljusträd fick också sin plats nerstucket i den mittersta av de tre Endless summerhortensiorna. Få se om det lyser så vackert som jag vill tro när mörkret infinner sig ikväll.