Senaste nytt

14. jun, 2019

Klätterhortensian som i motsatts till andra hortensior är i nu läget i full blom och den är mycket både vacker och skir i sina lite "tunna" blommor. Den passar bra på den faluröda gäststugan och bidrager också där till småfänas förplägnad. Den var lite trög i starten men har de senaste åren acklimatiserat sig väl och pryder nu sin plats. De vanliga hortensiorna som blev illa åtgångna under de alldeles för många frostdagarna, som blev efter att de lurats av "riktig" sommarväder i en hel vecka innan det sen "frostade" till riktigt rejält, låter vänta på sig och de blir nog inte alls så ståtliga som tidigare år. Det är ju alltid mycket vanskligt när det blir "sommarvarmt" för tidigt, det slår oftast väldigt hårt tillbaka, för den där frosten som alltid dyker upp efteråt är förödande. men det är bara att gå på och inte "se sig om", punkt och slut.

14. jun, 2019

Bilden gör absolut inte rättvis åt de tre buskar som verkligen gör själ för namnet paradisbuskar. Det är rosa färgkaskader som bara är så ljuvliga att beskåda, både på håll och i närskådande, för att inte tala om det frosseri som smådjuren idkar i dessa massor av blomkaskader. Det är en fröjd att iaktta och glädjas åt under ganska lång tid och när fröställningarna bildas är även dom vackra, men naturligtvis föga intressant för de minsta flygfäna, men då börjar lite större "flygare" titta efter någon frökapsel istället för att mätta magen med. Det känns verklige bra att veta att man bjuder alla våra små älskade insekter och fåglar på lite överflöd, den lilla tid som kallas sommar.

14. jun, 2019

Två rader av lavendel som jag längtar till ska blomma, men än så länge är det silverarvet som passar på att pråla mest, men det är faktiskt under utrotningsförsök. Silverarvet är mycket vitt och vackert, men övertar gärna och det gäller att dra upp utan pardon, speciellt när det blandat sig i som här lavendel. När lavendeln kommit i blom då är det ett surr av bin, humlor och blomflugor och andra små flygfän, det är nästan som en sång som är otroligt fint att höra, det är sommarens skönaste ljud och dofterna ska man bara insupa och gärna lägga lite i en påse för att dofta på om vintern, ofta får man ju bijouterier i små "tyg" påsar nuförtiden och dom lämpar sig att proppa i lite torkad lavendel och ha i garderober och lådor. Dubbel glädje kan man säga och en gammalt fin "uppfinning.

12. jun, 2019

I ett svagt ögonblick böjde jag mig ner och "tog" en liten planta av den avskydda björnlokan som alla vill utrota och säkerligen med all rätt. Denna "sköna" skapelse som är så vacker men som förökat sig oroväckande mycket ska man ju vara väldigt försiktig med att föra hem i sin trädgård …..men om man bara klipper av frökronan innan den släpper något endaste ett av sina "miljoner" frö, tycker jag att jag gör en liten reduceringsinsats istället på något sätt, när jag nu tagit hem en av alla tusentals plantor som hade förmerat sig på stället där jag tog den ?... Själv kan jag inte förneka att jag bara tjusas så infernaliskt av denna ståtliga växt och i ett ensamt exemplar i min trädgård kan den bli en riktig primadonna, om inte detta år, så till nästa, för tillväxten går verkligen very slowly och detta beror ju naturligtvis på att den bara har en liten spann att växa i. Men den som väntar på "nåt" gott.... och bladet i nuläget är i sig själv mycket vackert. Men dock är vantar ett måste när det är tid för ompyssling.

11. jun, 2019

Härligt är att betrakta hur alla våra små humlor och bin finner mål att stanna vid för sitt ändamålsenliga ärende för just nu är det mycket gott om "fikaställen" som både gläder dom och mig. Ivrigt ser jag dom flyger från "ställe" till "ställe" och jag vet att det inte är förgäves för det finns många nyöppnade "ställen" som välkomnar dem alla. Det finns inget mer ledsamt att se än när de överger den ena blomman efter den andra med ogjort ärende och tröttare och tröttare blir dom. Inte konstigt att "min" lilla humla somnade i pionblommans famn häromdan, men jag tror inte att den ska behöva göra om det igen, nu när "blommandet" har accelererat som det har, det är en generös tid i nuläget och förhoppningsvis ganska lång tid framöver. Sommaren har ju just börjat på riktigt...?