Senaste nytt

23. mar, 2018

En riktigt överraskande påskgåva fick vi verkligen igår och glada blev vi verkligen, för ute på gräsmattan gick "vårt" starpar och pickade. Helt otroligt vad två fåglar kan ge glädje. Vi har en holk i den stora björken sen några år tillbaka i tiden och där har vi haft detta par åtminstone i fjor också. (längre tillbaks har man ju inte koll ) men detta par vet vi till 99% säkert och det är samma som i fjor och det är så jäkla kul. Hemtama som bara den och de stackars talgoxarna som haft en skön vinterbonad där såg snopna ut då pappa stare spärrade ingången. Jag vet inte riktigt hur jag känner, men lite synd om talgoxarna är det allt, men det ÄR ju stararnas "hus" och rättvisan får ha sin gång. Dom har flugit långt för att komma till sitt "hus", jag vet inte riktigt hur långt, men kanske från Brittiska öarna, eller så?. Det är ingen brist på holkar så det är bara för talgoxarna att se sej om efter en annan. Ja så kan det bli, men det ordnar sig säkert och vi är lika glada för alla sorters fåglar(nästan) och alla är välkomna i bästemors trädgård.

22. mar, 2018

I går fick jag min älskade trädgårdstidning som heter Hemträdgården och den är en riktig pärla att få läsa. Bl.a. såg jag en annons om ett för mig nytt "rosenställe" på härliga Österlen. Svabeholm, Kivik, kommer att bli mitt stora nybesök i vår. Underbara engelska Austinrosor, som Constace Spry och Gertrud Jekyll två rosor som jag gärna skulle vilja ha, åtminstone en av dem och jag tror då, om jag ska välja, den sistnämnda. Jag har länge tänkt att införskaffa en riktigt rosafärgad ros och den önskningen tycker jag att den kan överensstämma med. Här ska man kunna finna den ros man söker direkt och det kan man inte, var som helst, när det gäller dessa Engelska rossorter. Rosor är det vackraste jag vet, men samtidigt är det en svårhanterlig växt med sina taggar och det gäller att vara bra behandskad, men vad gör man inte för att ha dessa gudomliga skapelser i sin trädgård?. Jag ser framemot att få göra denna utflykt så snart det beger sig, dels är det ett ställe jag inte vetat om tidigare och dels är Österlen en pärla i bland pärlor i sig själv, det brukar bli åtminstone ett besök där varje år, vare sig vi har ärende eller ej.

21. mar, 2018

Kryssblommor kanske inte är den optimala växten som man helst vill ha, men den är en mycket fin och hållbar färgklick att sätta in, när snittblommorna tagit slut. Jag personligen "måste" ha blommor i "upplyftande" färger, alltid, det är liksom bara ett måste. Vid den här tiden på året finns ju inget där ute precis som piggar upp, så det är väldans viktigt att ha något inomhus hela tiden och just nu när lite "påskstädning" är på gång vill jag gärna avsluta städjobbet med att sätta pricken över i med lite blomfägring i färg, trots att jag har huset fullt av sköna gröna växter. För ett tag sedan köpte jag en ny s.k. förmakspalm på vårt nya växtcenter Plantagen som slagit upp sina portar i Trelleborg ( det kunde jag ju inte gå förbi) , kanske var det mest för att kolla lite om det var ett mysigt blomsterställe vi fått eller inte och om jag ska vara riktigt ärlig vill jag nog påstå att det inte riktigt var det. Men faktum är att min "gamla" palm ser lite tanig ut och behövde bytas ut,( den får sättas undan på lite tillväxt) det är ju bara så att ibland måste man bara byta ut saker och ting och då passade det så bra här på nya Plantagen med sitt kanske låga introduktionspris.

20. mar, 2018

Någon timme i uterummet de dagar som solen värmer upp härligheten, kan man inte låta bli att ta i akt och bara sitta och njuta. Där ser jag inte snön där ute, på grund av bubbelplasten som täcker fönstren, där är det bara blommorna och jag och den sköna värmen som gör sig gällande. Det är verkligen en "kick" som behövs i denna gäckande tid som kallas vår. Men ny vacker snö i morgonsolen, bländande vit, var vad som mötte mig denna morgon och en ringduva i det snöglittrande körsbärsträdet, satt stillsamt och polerade sina fjädrar, det var jättefint att se trots den lilla besvikelsen över den nyfallna snön. Det finns faktiskt fortfarande en hel del saker att göra inomhus och förbereda inför den vår som man väntar på, det är bara det att jag hade tänkt mig att inte behöva ha så mycket med planteringskrukor stående kvar inomhus, av det som "normalt" kan sättas ut under terrasstakets skydd, för då får det inte var så här kallt med frost natt efter natt. Men det är tydligen bara att gilla läget och göra det som man måste.

19. mar, 2018

Visst värmde solen mer i dag och visst "kvirrade" fåglarna lite ivrigare och visst hade knopparna svällt lite mer och en och en annan fjorårgrön björnbärsslinga fanns fortfarande kvar inne i buskagens dunkel. Vinden var skarp i fria lägen, men i lä kändes värmen gudomligt skönt. Jag lockades nästan att slå mig ner på en gammal bänk ett tag och lapa sol, men sparade det tills jag kom hem, där tog jag fem minuter i solgasset på trappan. Just när solen står på så pass länge som idag med kanske flera timmar i en följd, då gäller det att skydda de mest känsliga växterna, som rosor och klematis. Där funkar de gamla avklippta grangrenarna jättebra och dom finns ju lyckligtvis kvar. Tyvärr fick mina fina penseer för mycket frost trots lite skydd, så dom såg inte glada ut och ej heller vet jag om dom någonsin kommer att kunna se glada ut igen, jag får väl se och hoppas att de gör det och som tur är har både jag själv och trädgårdsmästaren fler att komplettera med om det skulle behövs. I det inglasade uterummet steg temperaturen till 38 graders värme, så det var bara att öppna dörren och släppa in den sköna värmen i bostaden där den lämpar sig lite mer och det är det som är lite jobbigt med kalla nätter och så varma dagar. Men det besväret tar man gärna bara solen vill vara vår gäst.